ČLENOVÉ HUDBY NA TANIERI

MÁRIA VOLÁROVÁ:

V projekte Hudba na tanieri sa mi spojilo všetko, čo mám rada.
Hudba, záujem o históriu, literatúru, cestovanie, spoznávanie ľudí, inakostí, chutí a vôní života. Moja hudobná cesta sa začala v rodine a na ZUŠ vo Zvolene, pokračovala na Konzervatóriu J.L.Bellu v Banskej Bystrici (odbor cirkevná hudba) a Akadémii umení v Banskej Bystrici (odbor dirigovanie zboru).

V roku 2016 prišlo na tejto jasne nalinkovanej ceste k akémusi vybočeniu, kedy sa mi vďaka Ivanovi Kudrnovi otvoril úplne nový svet jazzu, klezmeru a improvizácie. Pokračovala som v štúdiách na HUAJA v Banskej Štiavnici (odbor jazzový klavír a aranžovanie), pričom som v sebe zaznamenala prebúdzajúcu sa túžbu po hudobnej tvorbe (hudba k divadlu, filmu, muzikál, autorské piesne pre kapelu Hudba na tanieri a iné) a medzikultúrnym projektom.

ADELA HRADILOVÁ

Počas deviatich rokov základnej školy som sa venovala klavíru, spevu a tancu v ZUŠ Moravské Lieskové. Spev ma jednoznačne bavil najviac. Odmalička som spievala na rôznych kultúrnych podujatiach a každoročne som sa zúčastňovala súťaže Slávik Slovenska aj so zaujímavými umiestneniami. Nástupom na strednú školu som sa týmto voľnočasovým aktivitám prestala venovať, ale v speve pokračujem pod vedením Janky Feríkovej v Starej Turej, kde účinkujem v detských a mládežníckych muzikáloch.

V auguste 2021 ma oslovila Mária Volárová s ponukou spievania v kapele Hudba na tanieri. Vedela som, že je to vážne rozhodnutie, zároveň veľká príležitosť naplniť môj tajný sen spievať s kapelou. 

Hudobný talent som istotne zdedila po dedkovi Petrovi Hradilovi, ktorý bol dlhoročným dirigentom viacerých prestížnych speváckych zborov a uznávaným pedagógom na VŠMU v Bratislave.

Navštevujem Strednú pedagogickú školu sv. Andreja Svorada a Benedikta v Trenčíne, odbor učiteľka v MŠ. Tento rok nastupujem do maturitného ročníka a ďalej plánujem pokračovať v štúdiu na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave.

Hudba ma veľmi baví a plánujem sa jej venovať aj v budúcnosti, avšak nevylučujem, že zo mňa bude dobrá učiteľka v škole alebo škôlke tak, ako som sa to hrávala už malička.:)

TAMARA CÍSAŘOVÁ

Jsem kapelní dinosauřice. Housle jsem absolvovala na plzeňské konzervatoři a kromě výuky se věnuji převážně nevážným žánrům hudby. Od přírody jsem totiž lehce roztržitý líný workoholik (nebo pracovitý lenoch?) a klasická hudba vyžaduje dokonalé zvládnutí, tedy spíše pracovitého a soustředěného workoholika. Poměrně dlouho jsem se věnovala country hudbě. Protože jsem její potenciál vyčerpala a přestala mě bavit, využila jsem šance hrát v rockové kapele a současně v muzikálovém orchestru Divadla J.K.Tyla v Plzni. Tam jsem setrvala dosud a kromě toho vystupuji s plzeňským souborem středověké hudby Góthien. 

V roce 2020 jsem dostala nabídku účastnit se zajímavého projektu Hudba na talíři.

Když zrovna někde nehraji, učím děti i dospělé v ZUŠ nebo se snažím přispět k léčebnému procesu lidem v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

IVAN KUDRNA

Muzika mě asi vždycky zajímala. Vzpomínám na pozorování odstrojeného pianina a neumělou hru na tento nástroj, když mi bylo tak kolem 10 let. Je to už docela dávno, ale ta fascinace je v mé mysli dodnes.

Jsem asi nejmlsnější jazýček kapely, rád ochutnávám a následně zkouším připravit nové, nepoznané pokrmy. Se stejným zaujetím zkouším nové hudební žánry a tak jsem za tu dlouhou dobu zkusil už vlastně leccos. Folk, církevní hudbu, jazz, swing, středověkou hudbu, francouzký chanson, klezmer, irskou hudbu (kapely:  Con Brio, NOI, Donna mama, Pilsner jazz band, Góthien, Annešanté, Mimartef, Poitín). Hudba na talíři je tedy jakýmsi logickým spojením obou mých vášní.

 Hudebně jsem se trochu málo vzdělal na lidušce v Plzni. O hodně let později, po dokončení VŠSE v Plzni, jsem studoval jazzovou kytaru na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. V posledních letech se mi nějak postavil do cesty kontrabas, na který hraji čím dál více. Je to skvělý nástroj. Prý ho sice nikdo neposlouchá, ale kdo si s kontrabasem někdy zahrál, ví, že bez něj to není ono a chce hrát už jen s ním. Taky pracuji v muzikálovém orchestru DJKT Plzeň jako kytarista a věnuji se pedagogice v ZUŠ Plzeň a Třemošná.

Jeden by si tedy mohl myslet, že už znám dost, já si však připadám stále na cestě a s pocitem, že je ještě mnoho co se naučit a objevit a zkusit.